dijous, 29 d’octubre del 2009

Benestar animal durant el transport

Des de ja fa un temps va entrar en vigor una normativa que regula el transport d'animals vius. Si bé es centra bàsicament en els animals de producció (porcs,vaques,...), també ens afecta als propietaris de gossos.
La setmana passada vam començar el Curs de Benestar Animal durant el transport, a Olot. Com era d'esperar, el temari es centra principalment en els animals de producció, però tot i això ens obliguen a realitzar aquest curs.
Després d'haver consultat amb el responsable del DARP, pel que respecta als propietaris de gossos, aquesta llei afecta a aquelles persones que realitzin transport d'animals dels quals se n'obtingui un benefici comercial. I davant la pregunta de si de les curses de mushing se n'obté un benefici comercial la resposta és si. L'argument és que un gos que guanyi una cursa augmenta el seu valor en cas de venda. Partint d'aquest argument, sembla que només s'escapin d'aqusta normativa els particulars que tinguin gossos de companyia, a la resta (mushers, agility, concursos de bellesa, criadors....) ens afecta.
Dit això la documentació que ens requereixen és la seguent:
- Inscripció al registre de tranportistes i mitjans de transport. És realitza a les oficines comarcals del DARP i és gratuït. No revisen el remolc, simplement s'ha d'aportar la documentació requerida.
- Haver realitzat el Curs de Benestar Animal durant el transport. El curs consta de 20 hores lectives i un petit exàmen al final.
- Respecte al llibre de registre, que segons la normativa s'exigeix, segons el responsable del DARP que ens imparteix el curs, no és necessari per gossos.
Finalment, dir que els que no tinguem aquest documentació estem "fora de la llei" i si ens paren els mossos o (fora de Catalunya) els del tricorni ens pot caure un bon paquet. I es que a efectes sancionadors, s'ha equiparat el transport animal a la seguretat alimentaria. A Catalunya les inspeccions dels mossos tot just comencen però a Espanya ja fa temps que s'està aturant als tranportistes.

1 comentari: